امروزه حوزه انفورماتیک سلامت(پزشکی)(HI) [1] با بهره گیری از هوش مصنوعی(AI) [2] و اجزاء آن از جمله داده کاوی(DM) [3]، یادگیری ماشین(ML) [4]، یادگیری عمیق(DL) [5] و … درحال تولید و ارائه مجموعه ای از دقیق ترین، سریع ترین و ارزانترین ابزارهای تشخیصی، درمانی و پیشگیری از بیماریهاست بطوریکه ظهور پارادیمی نوین در عرصه سلامت را نوید میدهد. در زمینه تشخیص و درمان پزشکی و همچنین اقدامات پیشگیرانه بهداشتی، از سیگنالها و تصاویر مختلفی از قسمتهای مختلف بدن، همچنین اطلاعات مبتنی بر پرونده سلامت بیماران از جمله آزمایشها و… استفاده میشود. بر این اساس امروزه حجم دادگان بزرگ (BD) [6] ما را برآن ميدارد تا ابزارهای مفيدي جهت استخراج اطلاعات خلق كنيم تا بتوانيم بدون دخالت یا کمترین دخالت انسان به طبقهبندی و تحلیل اطلاعات سلامت بپردازيم. استفاده از روشهای هوشمند در دادههای پزشکی میتواند در تصمیم گیری بالینی به پزشکان و در سیاستگذاری به مدیران حوزه سلامت کمک کند.
همچنین با این تکنیکها میتوان سیستمهای مراکز بهداشتی درمانی را ارزیابی کرده و نیازهای نرمافزاری و سختافزاری آنان را تشخیص داده و با استفاده از دانش تخصصی انفورماتیک پزشکی نسبت به طراحی سیستمهای تصمیم یار(DSS) [7]، سیستمهای خبره (ES) [8]، سیستمهای پزشکی از راه دور (TS)[9]، و همراه (MHS) [10]، با استفاده از روشهای مختلف هوش مصنوعی اقدام نموده و اینگونه سیستمها را در اختیار گروه پزشکی و بالینی قرار داد.
هدف از داده کاوی، استخراج اطلاعات مفید از بانکهای اطلاعاتی بزرگ یا انبارهای داده است و در جنبههای مختلف تجاری و علمی کاربرد دارد. الگوریتمهای دادهکاوی در صنعت بهداشت و درمان نقش مهمی در پیشبینی و تشخیص بیماریها دارد و همچنین از آن در صنایع داروسازی، مدیریت بیمارستان، بازاریابی، مدیریت ارتباط با مشتری، مهندسی و آنالیز پزشکی، وب کاوی و سایر زمینه ها استفاده شدهاست.
پردازش اطلاعات و داده های کلینیکال پزشکی
بررسی و طراحی پرونده الکترونیک سلامت بیماران
طراحی و پیادهسازی سیستم های تصمیمیار بالینی
ارزیابی سیستمهای اطلاعات سلامت
پردازش سیگنالهای پزشکی ECG و EEG و …
پردازش تصاویر MRI و FMRI و CT
پیادهسازی الگوریتم های یادگیری ماشین، کلاس بندی ، خوشه بندی و…
پیادهسازی الگوریتم های داده کاوی در پردازش اطلاعات
پیادهسازی الگوریتمهای یادگیری عمیق در پردازش سیگنال و تصویر
پیادهسازی الگوریتمهای یادگیری عمیق در متن کاوی
پیادهسازی الگوریتمهای یادگیری عمیق در آشکارسازی، تشخیص تصاویر پزشکی
پیادهسازی الگوریتمهای یادگیری عمیق دراستاندارد سازی و افزایش کیفیت تصاویر پزشکی
هدف اولیه مرکز خدمات تخصصی انفورماتیک سلامت جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران انجام ارائه مشاورههای تخصصی سازمانی، پژوهشهای علمی بنیادی و کاربردی در زمینه تحلیل، جمعآوری، نگهداری و پردازش اطلاعات در حوزه علوم پزشکی، برگزاری کارگاههای آموزشی تخصصی و همکاری با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی و پژوهشگران توانمند و علاقهمند است. مشاهده بیشتر…